Om. Salla Finnilä

Kasv. Alessandro Doglio

Synt. 5.8.2017

Terveys: perusterve. Lonkat B, kyynärät BL, olkanivelet puhtaat, selkä puhdas (ortopedin lausunto).

BL on mm. Italiassa käytössä oleva ”arviointi kyynärnivelille, joissa on vähäisiä muutoksia ja joille ei voida antaa 0-tulosta, mutta joille 1-tulos olisi liian huono. Tällaiset muutokset voivat johtua ympäristötekijöistä, eivätkä ne välttämättä ole geneettisiä. Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että BL-lausunnon saaneiden koirien genotyyppi eroaa tältä osin koirista, jotka ovat saaneet kyynärniveldysplasialausunnon arvolla 1, 2 tai 3. Tutkimukset jatkuvat yhä.” (Lähde: Certificazione dell’ED, intervista di Giuliano Pedrani ”Displasia del gomito: il ’border line’ ufficiale anche in Italia”, La Settimana Veterinaria nro 655, 3.6.2009). Suomessa BL merkitään Kennelliiton tietokantaan 0. Naralla on vasemmassa kyynärnivelessä vähäisiä muutoksia, jotka kuvien ja palpaation perusteella liittynevät vanhaan traumaan, mutta varmuutta asiasta ei tietenkään ole.

KAER: Näyttely:

12.9.2021 Naran menestys mahankasvatuksessa jatkuu. Viilettäminen on jäänyt vähemmälle, mutta se käy kyllä kävelylenkeillä reippaasti tarkistamassa kaikki jänisen hajut. Sillä alkaa selvästi olla jo hieman tukala olo, mutta mikäpä ei syömällä helpottaisi.

5.2.2021 Nara kasvattaa mahaa hyvällä menestyksellä ja viettää seesteistä mammalomaa viilettämällä pitkin takapihaa lumi pöllyten ja korvat tuulessa hulmuten. Se on tyytyväinen ja onnellinen koira, paitsi että sitä ei rapsuteta tarpeeksi. Lisäksi muutoin kuin kello 06.30-06.33, 13.30-13.33 ja 18.30-18.33 sillä on nälkä aina, jatkuvasti ja koko ajan. Se syö kuin pieni poni, ja sille saisi kantaa ämpäritolkulla apetta vaikka koko ajan plus santsikierros ja jälkiruoka, kiitos. Ja ei, sen ei kuulu olla sohvalla.

30.11.2020 Nara on kehittynyt syksyn aikana todella paljon. Parin vuoden häkkielämän jälkeen kirittävää onkin ollut paljon niin ihan perusfysiikassa kuin normaalielämässäkin. Se on riistaintoinen ja antaa kaikkensa. Se on hyvä seisoja, eikä vaivaudu seisoskelemaan tyhjää tai puurtamaan nokka maassa vanhoja jälkiä. Se seisoo varmasti, eikä sen takaa-ajovietti ole kohtuuton. Paukkunoutoa se silti yrittää joka kerta kuitenkin 🙂 Se on nopeaoppinen, sille ei tarvitse juuri ääntään korottaa, ja se pyrkii toimimaan oikein. Se on passissa hiljainen ja rauhallinen. Kovasta stressistä huolimatta (lento, lumi, uusi kieli, vieras lauma vapaana ympärillä, erittäin puutteellinen taito puhua ”koiraa” ja ”ihmistä”, uusi ruoka, rapsutukset, ihmiset jne) sen korvat ovat olleet koko ajan puhtaat ja maha moitteeton, mikä kertoo sen hyvästä hermorakenteesta ja stressinsietokyvystä. Nara on kaikin puolin miellyttävä, hyväpäinen, kiltti ja kotioloissa huomaamaton koira. Nyt se alkaa näyttää juuri sellaiselta onnelliselta ja rauhalliselta koiralta, jolta haluan lisääntyvän nartun näyttävänkin, ja se on näyttänyt minulle syksyn aikana riittävällä tasolla niitä ominaisuuksia, joita haluan lisäännytettävässä koirassa nähdä. Tästä on hyvä rahoittua jouluun ja odotella juoksua.

11.9.2020 Pari viikkoa aloituksessa Ruotsissa on takana. Nara käyttää tuulta hyvin ja hakee ajoittain erittäin mallikkaasti. Se on hyvä linnunlöytäjä ja osaa halutessaan seistä hyvin kaikensorttiset linnut taivaanvuohesta metsoon, mutta ei aina vielä oikein muista, olivatko linnut sen vai minun. Asiaa työstetään vielä. Maastossa se kiertää tauoilla itsensä saman tien nukkumaan ja antaa liikkeellä ollessaan kaikkensa. Erittäin miellyttävä kaveri.

17.8.2020 Nara parantaa kuin sika juoksuaan. Sen kunto ja koordinaatio eivät viiden kuukauden (rauhoitusajan!) treenin jälkeen ole Suomen metsiin sitä mitä muilla koirillani (5 kk vs. 5 v juoksutusta), mutta se parantaa päivä päivältä ja väläyttelee osin ihan tyypillistä ”riekonnaurulaisen” hakua. Se osaa peilata hyvin tuulta, on sitkeä ja riistaintoinen, maisema vaihtuu ja lintuja löytyy. Se ei pelkää vetisiä soita eikä tiheimpiäkään pusikkoja. Metsästyksen se on aloittanut kyyhkys- ja hanhipassissa ja tehnyt muutamia mallikkaita noutoja. Se on pehmeäsuinen noutaja sekä hiljainen ja rauhallinen passikaveri. Ulkohäkissä kasvaneesta on kehkeytynyt myös mitä mainioin kotikoira, joka on tervepäinen ja kiltti kuin mikä.

15.6.2020 Kahden uintikerran tuomalla varmuudella voin sanoa, että Nara ui kuin saukko 🙂 En ole ihan varma, onko se uinut koskaan aikaisemmin, mutta näyttää viihtyvän vedessä kuin kotonaan. Onhan siellä sille kyllä paljon maailman ihmeitä hämmästeltäväksi: kaisloja, kaloja, lumpeita, aaltoja, aalloilla välkkyviä auringonsäteitä…se on reipas tyttö! Odotan innolla syksyä! Sitä ennen pitää kyllä saada vielä nouto jollekin mallille. Se on vielä sarjaa ”what’s yours is mine and what’s mine is mine”.

27.5.2020 Nara on osoittautunut erittäin miellyttäväksi ja tervepäiseksi kaveriksi. Sillä on ollut paljon uutta: elämäntapa osana laumaa, lauman muut koirat, jatkuva ihmiskontakti, lumi, ruoka, majailu talossa sisällä. Se on suhtautunut uusiin asioihin varovaisen uteliaasti. Se on moneen asiaan tottumaton, mutta ei arka. Ehdin onneksi hiihtämään sen kanssa vielä muutaman kuukauden keväthangilla, ja se osoittautui hyvin tuultakäyttäväksi yläpäiseksi ja rivakaksi hakijaksi, jonka riistaintoa joudun todennäköisesti syksyllä jarruttelemaan. Se on erinomainen riistankäsittelijä ja tarkkanokkainen seisoja. Se ei seisoskele tyhjiä vaan asiasta. Jos se merkkaa tuoreen jäljen, se varmistaa nopeasti, ettei riistaa ole, ja jatkaa matkaa eikä jää puurtamaan. Se on heti ensikosketuksesta seissyt erinomaisesti metsot, pyyt, teeret ja riekot ilman ”harjoitusvaihetta”. Se on pehmeäsuinen noutaja.

Naran tyylinäyte videoituna. Nara oli seissyt vakaasti avoimeen ja minun mielestäni tyhjään maastoon jo pitemmän aikaa, kun hiihtelin sitä kiinni ja ohi. Kun se ei edelleenkään hievahtanut, päätin, että ok, jos se kerran on noin varma, että jotain on, kai se täytyy kaivaa kamera taskusta. Avopaikasta hangesta lähti kaksi riekkoa, joita en ollut lumesta nähnyt. Nara voitti tämän(kin) erän 10-0. Meillä oli tuossa vaiheessa yhteistä taivalta takana vasta kuukausi, mutta oli minulla kyllä jo tiedossa, ettei se tyhjiä seisoskele. Se menee jonkin verran perään, mutta mikään hillitön takaa-ajovietti sillä ei ole. Se on sekä metsästys- että kotikoirana erittäin miellyttävä kaveri. Odotan innolla syksyä!

19.3.2020 Neljän vuoden taustatutkimuksen ja vuoden tiukan väännön jälkeen Riekonnaurun tiimiin saapui Italiasta koron…koiranhakumatkalta Nara minun uudeksi metsästyskaverikseni ja Inton tulevaksi morsmaikuksi. Nara on perusterve, iloinen, leikkisä ja energinen kaveri, joka juoksee kuin tuuli, seisoo hyvin ja jonka saa laittaa vaikka solmuun. Se on Suomessa täysin uutta verta, eikä Italiassakaan yleisimpien sukulinjojen joukossa. Kuten eräs italialainen ystäväni totesi: ”Olet todennäköisesti vienyt mukanasi kotiin ehkä viimeisen aidosti metsästys edellä jalostetun sukulinjan, joka ei ole mikään yleisistä käyttölinjoistamme.” Aika näyttää, kannattiko aika ja vaiva, vai olisi pitänyt ottaa ensimmäinen tarjokas, mutta rodussa kaikki käyttökoirat alkavat olla niin paljon sukua keskenään, ettei ole mitään järkeä mennä sieltä, missä aita on matalin.

Olen nähnyt Naran emän, isän ja sisaren, ja ne ovat kaikki riistaintoisia, kulkevia, hyväluonteisia, eloisia ja energisiä metsästyskoiria. Olen nähnyt Naran emän ja siskon myös maastossa, ja ne olivat innokkaita juoksemaan, lähtivät heti metsästämään, käyttivät hyvin tuulta, ja niillä oli selvästi nokka, jota ei juuri maahan laitettu. Kaikki kolme koiraa olivat keskikokoista pienempiä, niukkaturkkisia ja rakenteeltaan käyttökestäviä, sopusuhtaisia ja erittäin tasapainoisia. Sellaisia, jotka juoksevat väsymättä päivän Alppien rinteillä. Kyseisen sukulinjan koirat tunnetaan kovasta riistainnosta, laajasta hausta ja tarkasta nokasta: maajälkiä ei tuusata, riistalla ei arvota eikä kuvia kumarrella. Maan tapaan suvun koiria ei ole kuvattu lonkista tai muualtakaan, vaan ne on todettu käyttökestäviksi käytännön metsästyksessä pääasiassa vuorilla. Kasvattaja on erittäin osaava ammattilainen, jolla on viidenkymmenen vuoden kokemus ja mittava asiantuntemus koiristaan ja joka ei puhu vain tuottaakseen ääntä: mitä hän koiristaan sanoi, hän pystyi faktalla ja omalla toiminnallaan vahvistamaan. Naran sukutaulusta löytyy sen kasvattajan omia koiria vähintään kahdeksanteen sukupolveen.

Nara on tarkoitus astuttaa keväällä 2021, kun se on ensin kotiutunut kunnolla. Rauhallinen ja onnellinen narttu tekee tasapainoisia pentuja. Lisäksi haluan metsästää sen kanssa ensi syksyn, sillä näyttää epäilyttävästi siltä, että sen kanssa on pyynnissä mukavaa, eikä tarvitse pelkkiä maitopottuja syödä.