Riekonnaurun tiimissä pentue suunnitteilla alkuvuodelle 2024

Riekonnaurun Unno (KAER AVO2, A/A, 0/0, olkanivelet terve/terve, selkä LTV1) x Azul di Pozzo Baronzio (A/A, 0/0, olkanivelet tulkinnanvarainen/terve, selkä LTV0, VA0).

Unno on aktiivisessa metsästyskäytössä sekä seisovana että noutavana lintukoirana. Sen kanssa maisemat vaihtuvat ja riistaa tulee reppuun. Unno on erinomainen riistankäsittelijä ja noutaja, ja se rakastaa uimista. Perusterve ja perusiloinen hyväluonteinen perhekoira. Unnolla on täysin käyttölinjainen ja erittäin kova sukutaulu. Unnon sisarusten, puolisisarusten ja emälinjan terveys- ja käyttötuloksia löytyy Koiranetistä, Saksanseisojakerhon tietokannasta sekä tältä sivustolta.

Manta on Italian tuontimme, joka tuotiin vuosikkaana kuvattuna ja metsästysominaisuudet testattuna täsmätuontina nimenomaan Unnoa varten. Manta on erittäin kovasukuinen täysin käyttölinjainen ja liukasliikkeinen lupaava metsästyskoira, joka on hyvä riistankäsittelijä ja jonka jarruja odotellaan vielä jälkitoimituksena. Tarhakoirataustaisesta luonnonlapsesta on kuoriutunut hyväluonteinen perusterve metsästyskoira, jonka kanssa Sanna joutunee vielä Chanel-kaupoille hankkimaan suurempaa riistareppua. Yhdistelmän sukusiitosaste on viidellä sukupolvella laskettuna 0,49 % ja sukukatokerroin 0,85.

Pentue syntyy ja kasvaa Sannan ja Ollin hoivissa Himangalla, jossa pentueen vanhemmat voi käydä katsastamassa. Sanna esittelee mielellään Mantaa ja Unnoa myös maastossa.

Vain metsästäjille!

Lisätietoja: Sanna Hietala 044 5913624, sannam.hietala@gmail.com

Arvostan seisojassa miellyttävää luonnetta ja perusterveyttä, periksiantamatonta työskentelyhalua, hyvää hermorakennetta, luontaisia metsästysominaisuuksia tasaisesti kaikilla osa-alueilla ja yhteistyöhalua. Eli ihanteellinen seisojani on terve hyväluonteinen perhekoira, joka haluaa metsästää myös silloin, kun riistaa ja hajuja on vähän, mutta jonka pää kestää myös, jos riistaa on paljon. Sen kanssa on mukava metsästää, ja reppu painaa maastosta tullessa enemmän kuin sinne mennessä. Lisäksi koiran luontaisten metsästysominaisuuksien on oltava sillä tasolla, ettei sitä tarvitse opettaa kädestä pitäen metsästämään ja että sitä saa kohtuullisella vaivalla ilman vuosien tahkoamista mukavan metsästyskaverin. Koiran metsästyskäyttöikä on rajallinen, joten varhaiskypsyys on tärkeä jalostuskriteeri. Samoin se, että koira osaa käsitellä erilaisen riistan metsosta kurppaan ja jänikseen. En pane pahakseni, jos koiran tunnistaa rotunsa edustajaksi. Koska metsästän ja seisojani ovat myös perheejäseniä, pyrin parhaani mukaan varmistamaan, että käytössäni on jatkossakin mahdollisimman hyvin yllä olevaa kuvausta vastaavia jahtikoiranalkuja.

Koirani ja käyttämäni urokset ovat metsästyslinjaisia, enkä usko käyttö- ja näyttölinjaisten yhdistämiseen. Metsästyslinjainen tarkoittaa koiraa, jonka sukutaulussa näkyvät koirat ja niiden sisarukset ovat hyviä, terveitä ja tervepäisiä keskiarvoa parempia metsästyskoiria ja jalostusvalinnat on tehty ensisijaisesti metsästyksen näkökulmasta. Parhaista käyttökoirista rotunsa tyypillisimmät edustajat, kuten rodun alkuperämaassa Italiassa sanotaan. Pelkkä koiralla metsästely ei tee siitä vielä metsästyslinjaista. Seisoja ei ole metsästyslinjainen, jos sen sukutaulun jalostusvalinnoista valtaosa on tehty ensisijaisesti ulkomuoto tai mukava kotikoiran luonne mielessä huolimatta siitä, että muutamien koirien metsästysominaisuudet olisikin testattu. Toistaiseksi kaikki Suomessa syntyneet täysin metsästyslinjaiset spinonet ovat olleet riekonnaurulaisia. Haluan itse nähdä käyttämäni koirat, koska koepalkinto ei tee ominaisuuksiltaan puutteellisesta koirasta kuin taikaiskusta parempaa, eikä koepalkinnon puuttuminen ominaisuuksiltaan erinomaisesta koirasta huonompaa. Vuosien varrella olen myös todennut, että sana ”hyvä” koiran metsästysominaisuuksien yhteydessä käytettynä tarkoittaa eri ihmisille hyvin erilaisia asioita riippuen omistajasta, hänen metsästysharrastuksestaan ja siitä, millaisilla seisojilla hän on tottunut metsästämään. Spinone on seisoja siinä missä saksanseisojatkin: Riekonnaurun I-pentueen käyttöominaisuuskeskiarvot.

Vaikka ajatus rodun käyttöominaisuuksien parantamisesta olisi kuinka ylevä, en edes väitä niin tekeväni. Ominaisuuksien parantamiseen vaaditaan huomattava määrä asiantuntemusta sekä useiden sukupolvien tinkimätön työ ja metsästysominaisuuksia suosiva jalostusvalinta. Yritän parhaani mukaan vaalia Assin metsästysominaisuuksien tasaista ja erinomaista tasoa. Niistä kiitos kuuluu italialaisille pitkän linjan kasvattajille – todellisille rodun metsästysominaisuuksien parantajille ja rodun asiantuntijoille. Olen onnekas voidessani keskustella heidän kanssaan rodusta, sen kehityksestä ja jalostusvalinnoista.

Seisojankin on oltava luonteeltaan miellyttävä ja kotioloissa rauhallinen perhekoira. Sen on oltava riittävän ”kova” toimimaan itsenäisesti käyttökoirana mutta myös riittävän yhteistyöhaluinen, jotta se on kohtuudella koulutettavissa. Seisoja ei saa olla arka tai aggressiivinen. Ihanteellisen metsästys- ja kotikoiran hermorakenne on vakaa ja järkähtämätön, ja sen toimintakyky palautuu nopeasti. Tämä on huomioitava myös yhdistelmiä valitessa.

Uskon, että avoimuus on ainoa tapa edistää rodun terveyttä ja että suvun terveys kiinnostaa myös pentua valitsevia. Tästä syystä koirieni ja kasvattieni terveystiedot löytyvät näiltä sivuilta kunkin koiran kohdalta. Tiedän, että tämä saa koirani näyttämään muita sairaammilta, mutta pitkällä tähtäimellä avoimuus on ainoa vaihtoehto. Kiitän kasvattieni omistajia rohkeudesta ja ymmärtämyksestä asiassa.