Assia di Cascina Croce “Assi” Om. Salla Finnilä Synt. 5.1.2009 i. IT KVA Tobia e. Bandera di Cascina Croce KAER: VOI2 Näyttely: SERT Lonkat: C/B, kyynärät 0/0, ataksiavapaa. Perusterve. Lisätietoja >>
Assia di Cascina Croce “Assi”
Om. Salla Finnilä
Synt. 5.1.2009
i. IT KVA Tobia
e. Bandera di Cascina Croce
KAER: VOI2
Näyttely: SERT
Lonkat: C/B, kyynärät 0/0, ataksiavapaa.
Perusterve.
Lisätietoja >>
Pecchè (linkki kennelliiton tietokantaan) Om. Juhani Haapala Kasv. Mario di Pinto Synt. 3.5.2009 KAER: - Näyttely: SERT Lonkat: B/B, kyynärät =0/0 Perusterve Pecchè on kokeneella kanakoirametsästäjällä, joka tietää, kuinka koiran täytyy toimia. Erinomainen hakija, noutaja ja linnunlöytäjä. Seisoo varmasti ja ui hyvin. Erinomainen luonne. Yhteistyöhaluinen, mutta riistaintoisena vaatii järjestelmällisen tottelevaisuuskoulutuksen. Pecchè SSK:n tietokannassa: http://intranet.saksanseisojakerho.fi/perustiedot.php?rekisteri=FI36030/11
Pecchè
Om. Juhani Haapala
Kasv. Mario di Pinto
Synt. 3.5.2009
KAER: –
Näyttely: SERT
Lonkat: B/B, kyynärät =0/0, olkanivelet: ei OCD-muutoksia
Perusterve, ataksiavapaa
Pecchè on erinomainen hakija, noutaja ja linnunlöytäjä. Se seisoo varmasti ja on erinomainen noutaja niin maalta kuin vedestä. Erinomainen luonne ja tasapainoinen hermorakenne. Yhteistyöhaluinen, mutta riistaintoisena on vaatinut järjestelmällisen tottelevaisuuskoulutuksen.
Pecchè SSK:n tietokannassa: http://intranet.saksanseisojakerho.fi/perustiedot.php?rekisteri=FI36030/11

Assilla on hyvä luonne, se tykkää juosta eikä siitä rasitu. Sen perusterveys, luonne, metsästysominaisuudet ja työskentelyhalu ovat erinomaiset, se pitää lapsista ja sen tunnistaa spinoneksi. Assin vahvuuksia ovat korkea työmoraali, metsästysäly, haku, erinomainen nenä. Lisäksi se on erinomaisen taitava riistankäsittelijä, jolla pysyy pää kylmänä tiukoissakin paikoissa. Sen luontaiset metsästysominaisuudet ovat olleet erinomaisia, eikä sille ole metsästyksen saralla tarvinut oikeastaan kouluttaa kuin paikallaan pysyminen riistan karkottuessa ja ammuttaessa. Sen aikaisempi I-pentue vaikuttaa myös metsästysominaisuuksiltaan lupaavalta (lisätietoja: Pentuja > Ipanat). Assin sisarukset, vanhemmat, isovanhemmat ja niiden muut jälkeläiset ovat myös työskentelyhaluisia ja tehokkaita metsästyskoiria. Työhaluiselle käyttökoiralle tyypillisesti Assi on myös erittäin energinen, ja ennen aikuistumistaan se oli noin puolentoista vuoden ikään varsin virtava pidettävä lapasessa, joten mitään rauhallisia ja huomaamattomia sohvanvaltaajia en lupaa.

Uroksena on italiantuontini Pecchè (synt. 2009). Yhdistelmää on suositellut minulle ystäväni, joka tuntee rodun kuin omat taskunsa ja Pecchèn suvun koirat 30 vuoden ajalta. Hän suositteli aikoinaan myös Ipanoiden isää Biroa, joten tälläkin kertaa on toiveissa terveitä, reippaita, riistaintoisia ja hyväluonteisia metsästyskoiria. Italiassa on vajaa parivuotias pentue, jossa yhdistyvät tämän pentueen sukulinjat. Pentueen isä on Assin täysveli ja emä Pecchen täyssisko. Pentue on ollut perusterve, hyväluonteinen ja metsästysominaisuuksiltaan erinomainen. Seisonta, haku, tuulenkäyttö ja hakusitkeys ovat olleet luontaisia ja kaikki pentueen koirat varhaiskypsiä. Odotusarvona toiveissa onkin siis uusi satsi Ipanoita 🙂

Pecchè on perusterve, erittäin työskentelyhaluinen ja hakee sitkeästi myös raskaammissa maastoissa. Se on innokas uimari ja erinomainen noutaja niin maalta kuin vedestä. Se on hyvä hakija ja erinomainen riistanlöytäjä, joka osaa käyttää tuulta ja maastoa hyväkseen. Pecchèllä on erittäin miellyttävä yhteistyöhakuinen luonne ja hyvä hermorakenne.

Olen nähnyt maastossa useita Pecchèn sukulaisia: isän, isän sisaruksia sekä Pecchèn puolisisaruksia ja niiden jälkeläisiä, eikä niiden kanssa tarvitse maitopottuja syödä. Ne ovat kaikki olleet hyviä hakijoita ja riistanlöytäjiä, eivätkä ne arvo seisonnalla. Niiden luontaiset metsästysominaisuudet ovat erinomaiset. Pecchè on fyysisesti keskikokoinen ja mahtuu rotumääritelmän puitteisiin. Se on perusterve, sen lonkat ovat B/B ja kyynärnivelet 0/0. Olkanivelissä ei ole OCD-muutoksia, eikä sen suvusta ole tiedossa yhtään OCD:n vuoksi leikattua koiraa. Suvusta ei ole Pecchèn lisäksi muita koiria kuvattu, vaan Italian tavan mukaan kaikenlaista jalostusvalintaa on suoritettu käytännön käyttökestävyyden ja metsästysominaisuuksien mukaan. Pecchèn sukutaulu on erittäin kova käyttölinjan sukutaulu, jossa on useita erinomaisia koepalkittuja koiria. Viiden sukupolven mukaan laskettuna yhdistelmän sukusiitosasteeksi tulee 10,2. Yhdistelmä linjautuu Assin isään Tobiaan, jota pidetään parhaana rodun käyttöominaisuuksien parantajana viimeiseen 15 vuoteen.

Pecchèllä on yksi aikaisempi pentue koetulosten perusteella ominaisuuksiltaan hieman rodun keskitasoa paremman sukutaulultaan lähes täysin näyttelylinjaisen nartun kanssa. Yhdelläkään jälkeläisellä ei ainakaan toistaiseksi ole koetulosta. Olen nähnyt pennuista maastossa yhden. Kaksi jälkeläistä on kuvattu tervelonkkaisiksi.

Assin jälkeläisnäytöt ovat vakuuttavat. I-pentue vaikuttaa metsästysominaisuuksiltaan lupaavalta. Assi on periyttänyt varsin hyvin säännöllistä hakuaan. Pennut ovat olleet metsästysominaisuuksiltaan varhaiskypsiä: haku on pitkälti luontaista, seisonnat ovat löytyneet nopeasti, riistankäsittely vaikuttaa hyvältä, eikä lintuuntarttumisessa ei ole ollut ongelmia. Pennut ovat miellyttämishaluisia, mutta riistaintoa piisaa, joten ne vaativat määrätietoisen koulutuksen. Luonteet ovat hyviä, eikä paukkuarkuutta ole. Pentue kokonaisuudessaan vaikuttaa luontaisilta metsästysominaisuuksiltaan erittäin hyvältä ja tasaiselta – ei ole yhtä selkeästi parempaa tähdenlentoa eikä yhtään selkeästi ominaisuuksiltaan puutteellista. Kahdelta pennulta on leikattu olkanivelen OCD, ne ovat täysin metsästyskäyttökunnossa. Muutoin pennut ovat olleet terveitä. Kaikilta pennuilta on kuvattu olkanivelet (kuudella ei merkkejä OCD:sta ja kahdella leikatulla pennulla tuli todennettua, että ne metsästävät olkaniveliensä puolesta ongelmitta koko elämänsä), lonkat ja kyynärnivelet ovat kaikilla terveet. Ulkomuodollisesti I-pennut ovat rakenteeltaan käyttökestäviä ja mahtuvat rotumääritelmän puitteisiin. Kahdeksasta pennusta on KAER-kokeessa on palkittu kuusi, joista kolmella NUO1, kahdella NUO3 ja yhdellä AVO2. Ominaisuuspisteet ovat olleet pääsääntöisesti yli rodun keskiarvon. Lisätietoja ja koekertomukset Saksanseisojakerhon tietokannasta. I-pennuista lisätietoa Pentuja > Ipanat

Urosvalinnassa painotan luonnetta, metsästysominaisuuksia (etenkin yleinen työskentelyhalu, haun jatkuvuus, vesityö ja nouto) ja terveyttä. Toivon pennuista perusterveitä ja hyväluonteisia metsästyskoiria, joiden ominaisuudet olisivat tasaisen käyttökelpoiset kaikilla seisovalta lintukoiralta vaadittavilla osa-alueilla. Peräkärryä näyttelypalkintojen kotiin kuljettamiseksi tuskin tarvitsee kenenkään hankkia.