Assia di Cascina Croce “Assi”
Om. Salla Finnilä
Synt. 5.1.2009
i. IT KVA Tobia
e. Bandera di Cascina Croce
KAER: VOI2
Näyttely: SERT
Lonkat: C/B, kyynärät 0/0, ataksiavapaa.
Perusterve.
Lisätietoja >>
IT KVA& IT MVA Biro del Brenton
Synt. 2007
Erinomainen ja kestävä hakija, erinomainen riistanlöytäjä, käsittelijä ja noutaja niin maalta kuin vedestä. Rautainen hermorakenne ja miellyttävä luonne. Perusterve. Epävirallinen lonkkakuva A/A. Ataksiavapaa.

 

Assi on hyväluonteinen, perusterve metsästyskoira, jonka työskentelyhalu, luontaiset metsästysominaisuudet kaikilla mannermaiselta seisojalta vaadittavilla osa-alueilla ja yhteistyöhalu ovat erinomaiset. Myös sen vanhemmat, sisarukset, isovanhemmat ja niiden sisarukset useassa sukupolvessa ovat samanlaisia. Assi on palkittu metsäkokeessa AVO2:lla sekä peltokokeessa VOI2:lla. Monen sisaruksensa, isänsä ja isoisänsä tavoin Assi oli nuorena lupaava ja varhaiskypsä. Tulokset osoittavat, että se on lunastanut lupaukset, ja mikä parasta, se kehittyy vieläkin koko ajan. Se on yhteistyöhaluinen sitkeä hakija, joka ei kavahda vettä eikä raskaampaa maastoa, hyvä löytämään riistaa, taitava linnunkäsittelijä ja pehmeäsuinen noutaja. Assi tulee hyvin toimeen niin lasten kuin toisten koirienkin kanssa ja sen tunnistaa spinoneksi. Työhaluisen käyttökoiran tavoin Assi on erittäin energinen, ja ensimmäiset pari vuotta piti katsella, ettei mopo keuli liikaa. Sen pennuista on siis turha odottaa huomaamattomia sohvanvaltaajia. Assista on kuitenkin saanut varsin vähällä vaivalla koiran, jonka kanssa on ilo metsästää, joka metsästää innokkaasti päivästä riippumatta ja jonka kanssa arkielämä on huoletonta.

Uroksena on Italian käyttövalio Biro del Brenton (synt. 2007, Sukutaulu). Biro on perusterve, erittäin työskentelyhaluinen ja menee empimättä niin piikkipusikoihin kuin veteenkin. Se on vauhdikas hakija ja hyvä riistanlöytäjä, joka osaa käyttää tuulta ja maastoa hyväkseen, ja selvittää lupaavat hajut nopeasti jäämättä puurtamaan. Se on luontainen noutaja niin maalta kuin vedestä. Birolla on erittäin miellyttävä yhteistyöhakuinen luonne, mutta se ei ole silti liian pehmeäpäinen. ”Katsastusreissun” aikana en nähnyt sen päivän aikana osoittavan minkäänlaista aggressiota tai jäykistelyä edes muita uroksia kohtaan. Astutusreissulla minulla oli ilo nähdä Biro taas myös maastossa ja olla paljon tekemisissä sen kanssa: mitä enemmän sitä näen, sen enemmän siitä pidän. Näin astutureissulla myös Biron nuortenluokan ikäisen pojan, ihan oli isänsä poika. Samoin näin sen kolme luovutusikäistä pentua, jotka vaikuttivat varsin lupaavilta. Biro on fyysisesti keskikokoinen tai hieman alle ja niukkaturkkinen, luustoltaan kokoon nähden sopiva. Se on laskujeni mukaan käyttövalio  vähintään viidennessä sukupolvessa. Birosta on otettu epävirallinen lonkkakuva, joka on Pohjois-Suomen parhaan (oma mielipide) asiantuntijan mukaan A/A. Suvusta ei edelleenkään ole muita koiria kuvattu, vaan maan tavan mukaan kaikenlaista jalostusvalintaa on suoritettu käytännön käyttökestävyyden mukaan. Näyttelyssä Biro on palkittu sertillä, ja se on testattu ataksiavapaaksi. Viiden polven mukaan laskettuna yhdistelmän sukusiitosasteeksi tulee 4,2.

Biron isälinja on perusteellisesti dokumentoitu. Se on tosiaan vähintään viidennessä sukupolvessa käyttövalio, sen isälinjan sukutaulusta löytyvien koirien sisaruksissa ja muissa jälkeläisissä on käyttövalioita ja koepalkittuja, ja isän puolen suvun neljän sukupolven 15 koirasta vähintään 12 on palkittu kokeissa, valtaosa palkinnolla ”erinomainen”. Tunnen monen vuoden ajalta useamman metsästäjän, joilla on ollut Biron isän puolen suvussa esiintyviä koiria tai niiden sisaruksia: kukaan heistä ei katsele kovin kauaa koiraa, jonka ominaisuudet ovat puutteelliset. He sanoivat koiriensa olleen hyviä noutajia myös vedestä, minkä kymmenen vuoden vuosikirjojen selaaminen joidenkin koirien osalta vahvisti.

Biron emälinjan koirille en löytänyt koearvosteluja. Puolet emälinjasta tulee kasvattajalta, jonka johtoajatus (ja joidenkin mukaan ainoa ajatus) on metsästys. Ulkomuodolla ei ole juuri päätä vaivattu, kunhan koirat kulkevat. Välissä on muutama koira kasvattajalta, joka tunnetaan pikemminkin muotovalioistaan kuin käyttövalioistaan, joskin käyttövalioitakin löytyy, ja sukutaulussa esiintyvän uroksen on metsästyskoiriin keskittyvä kasvattaja nartulleen kelpuuttanut.

Biron jälkeläisistä yksi on palkittu kokeessa useampaan kertaan vähintään tuloksella ”erittäin hyvä”, ja sen perusteella, mitä olen nähnyt, tästä nuorukaisesta kuullaan vielä.

Urosvalinnassa on painotettu luonnetta, metsästysominaisuuksia (etenkin yleinen työskentelyhalu, haun jatkuvuus, vesityö ja nouto) ja terveyttä. Toivon pennuista perusterveitä ja hyväluonteisia metsästyskoiria, joiden ominaisuudet olisivat tasaisen käyttökelpoiset kaikilla seisovalta lintukoiralta vaadittavilla osa-alueilla. Peräkärryä näyttelypalkintojen kotiin kuljettamiseksi tuskin tarvitsee kenenkään hankkia.