Ahti_Krisse

Seuraava Riekonnaurun tiimin pentue on suunnitteilla vuodelle 2024. Vain metsästäjille.

Hurjapäät ovat täällä! Nara synnytti kaksi urosta ja neljä narttua 31.1.2022.
Alkujaan tarkoitus oli tehdä entiseen tapaan, eli kuvauttaa edeltävä pentue ja odotella jälkeläisnäyttöjä ennen uutta pennutusta. Löysin kuitenkin Italiasta hienon ja liian vähän käytetyn uroksen, joka oli viittä vaille käyttövalio, terve kuin pukki ja hyväluonteinen. Uros oli kuitenkin sen verran iäkäs, etten halunnut jäädä odottelemaan vuoden päähän, joten kävimme joulukuussa mutkan astutusreissulla Italiassa. Tavoitteena oli saada kaksi suhteellisen vähänkäytettyä sukulinjaa yhdistettyä tavalla, jota ei ole ennen tehty Italiassakaan. Luontokappaleiden kanssa on kun toimitaan, Nara kuitenkin päätti, että ei tätä kiitos (kiitos erittäin todennäköisesti Finnairin asiakaspalveluhaluttomuuden aiheuttamista ylipitkistä matka-ajoista johtuvan stressin), joten uros vaihtui ihan viime hetkillä. Ensimmäistä kertaa ikinä oli onneksi Plan B valmiina.
 
Tulevan pentueen isä on siis Giolide Icaro (lonkat B, kyynärät 0). Icaro on hyväluonteinen metsästyskoira, jolla metsästetään pääasiassa vuorilla. Se on erinomaisen riistaintoinen ja kestävä hakija ja hyvänokkainen seisoja, kuten innokkaana metsästäjänä tunnetulla isännällään pitää ollakin. Se on pienikokoinen, perusterve ja kiltti. Sillä on kova käyttökoiran sukutaulu, jossa on käyttövalioita ainakin viidessä peräkkäisessä sukupovessa. Sen lonkat ovat B ja kyynärnivelet 0.
 
Pentueen sukusiitosaste on viiden polven mukaan laskettuna 0, kuuden polven mukaan laskettuna 0,128. Sukukatokerroin viidessä sukupolvessa on 0,822 ja kuudessa 0,706. Naran ensimmäinen pentue kuvataan ennen tulevan pentueen luovutusta. Mussukat ovat olleet kilttejä ja kliinisesti terveitä, niiden haku on innokasta ja ikään nähden järkevää, ja ne seisovat hyvin. Nouto ja jarrut ovat vielä muutamalla vähän vaiheessa.
 
Naralla sujuu odotus entiseen malliin, eli se laukkoo päivät pihalla, ja jos minun mielestäni on liian kylmä enkä päästä sitä ulos, se avaa oven ja menee itse. Yleensä huomaan tämän siinä vaiheessa, kun pirtissä on lämpöä +15. Apetta sille pitäisi kantaa ämpäritolkulla plus megajälkkäri tuplana, eikä se edes yritä teeskennellä seesteistä.
Toiveissa on kulkevia perusterveitä ja hyväluonteisia linnunpelättejä, joilla maisema vaihtuu ja riistaa saadaan eräksi. Vain metsästäjille.

—————

Me Riekonnaurun tiimissä pyrimme valitsemaan italialaisittain parhaista käyttökoirista rotunsa tyypillisimmät edustajat. Lupaavia metsästyskoiria voidaan toivoa vain astuttamalla hyviä metsästyslinjaisia seisojia hyvillä metsästyslinjaisilla seisojilla – koirien omistajien näkemys on tärkeä, jotta osaamme valita kullekin nartulle ja urokselle mahdollisimman hyvän ja täydentävän kumppanin. Tarkoitus ei ole täyttää maata Riekonnaurun spinoneilla, vaan turvata itselle ja kavereille hyvien jahtikoirien saanti tulevaisuudessakin. Koska olemme kaikki metsästäjiä, käyttämämme koirat ovat perusterveitä keskitasoa parempia metsästyskoiria ja luonnollisesti täysin käyttölinjaisia. Pelkkä koiralla metsästely ei tee siitä vielä käyttölinjaista, vaan käyttölinjaisuuden kertoo koiran sukutaulu ja se, millä perusteella siellä on valintoja tehty. Toistaiseksi kaikki Suomessa syntyneet täysin käyttölinjaiset spinonet ovat olleet riekonnaurulaisia.

Sisko ja sen sisko. Hilda ja Imma 1 v 4 kk kyyhkysjahdissa.
Sisko ja sen sisko. Hilda ja Imma 1 v 4 kk kyyhkysjahdissa.

Autan valikoidusti metsästyslinjaisten spinoneiden tuonneissa Italiasta.  Metsästyslinjainen tarkoittaa, että molemmilla puolilla sukutaulua kaikki koirat sisaruksineen ovat hyviä käyttökoiria, ja jalostusvalinnat on sukupolvien ajan tehty ensisijaisesti metsästysominaisuuksia ajatellen. Suvun käyttöominaisuuksien lisäksi myös luonteen ja perusterveyden on oltava hyvällä tasolla. Tuontipentuni ovat tervetulleita pentupäivilleni ja muuhun Riekonnaurun lauman toimintaan. Sopivaa pentua täytyy varautua odottamaan. Lisäksi on huomioitava että typistettyhäntäisten koirien kokeissakäyttökielto Suomessa tarkoittaa sitä, että lupaavimmista yhdistelmistä koirien saanti on erittäin vaikeaa. Suomeen päätyvä pentu on kasvattajalleen jalostuksellisesti mennyt hukkaan, sillä sille ei Suomesta saa jälkeläisnäyttöjä. Vain metsästäjille!

Hinta I-, A- ja U-pennuilla oli 1200 euroa sisältäen Saksanseisojakerhon vuosimaksun, Junkkarin osallistumismaksun halukkaille, pentupaketin sekä lonkka-, kyynär- ja olkanivelkuvauksen parin vuoden iässä. Pennut ovat luonnollisesti myös asianmukaisesti madotettuja, sirutettuja ja eläinlääkärin tarkastamia. V- ja M-pentujen hinta 1300 euroa ja H-pennuilla 1400 euroa sisältäen yllämainittujen lisäksi selkäkuvauksen. Lisätietoja toiminnasta ja pentupäivistä kohdassa Pentuja > Ipanat, Pentuja > Apinat, Pentuja > Urpot, Pentuja > Vintiöt ja Pentuja > Mussukat. Luovutan pennut aikaisintaan kahdeksan viikon iässä, mutta ne saavat viipyä pitempäänkin mylläämässä sisarustensa ja äiteensä kanssa. Ja edelleen: vain metsästäjille.

Lisätietoja: salla.finnila ( at ) cocom.fi tai 040 549 4846.