Ronja on kuusamolainen Metsästyskoira. Se on väsymätön hakija niin metsälinnustuksessa kuin sorsamaastoja peratessa, varma seisoja, pehmeäsuinen noutaja ja perusterve erinomaisen hyväluonteinen perhekoira. Isäntänsä mukaan ”Ronja kaivaa linnun vaikka paskakaivosta”, eikä juuri riistaa sössi. Ronjalla on kaksi NUO-luokan koekäyntiä ilman tulosta, lonkat A/A, kyynärpäät 0/0 ja olkanivelet puhtaat. Ronjan emä on palkittu KAER-kokeessa VOI2:lla, sen isä on kovasukuinen käyttövalio ja sen seitsemästä sisaruksesta KAER-kokeessa on palkittu kuusi. Sen sisarukset, vanhemmat ja isovanhemmat ovat kaikki työskentelyhaluisia tehokkaita käyttökoiria. Riekonnaurun I-pentujen käyttöominaisuuspisteet. Teemu näyttää mielellään Ronjaa myös maastossa. Ronjaa ja sen sisaruksia käytetään monipuolisesti kana- ja vesilintujahdissa, kyyhkys- ja varisjahdissa, pienpetopyynnissä (pääosin seisovat tai haukkuvat, kettu, supi, ilves), haavoittuneiden sorkkaeläinten jäljittämisessä, minkä lisäksi yksi haukkuu myös hirveä ja sille on ammuttu haukkuun myös villisikoja.

Uroksena on Ferentum Torres (7.6.2010). Kävin katsastamassa Torresin maastossa vuonna 2013 käydessäni Assin kanssa Trofeo Massiminossa. Torres on perusterve hyväluonteinen metsästyskoira, jonka metsästyshalu, metsästysäly ja riistankäsittelytaito ovat erinomaiset niin maalla kuin vedessä. Se on palkittu käyttökokeissa usealla Erinomainen-palkinnolla. Se on keskikokoinen, ja sen turkki on hyvä. Maan tavan mukaan sen lonkkia ei ole kuvattu. Sen isä ja isänisä on kuvattu B-lonkkaisiksi. Torresilla on kolme pentuetta, jotka ovat olleet perusterveitä. Torresin isäntä, ystäväni Giancarlo on intohimoinen metsästäjä, jolla on ollut tästä linjasta koiria useiden sukupolvien ajan.

Torresin lisäksi olen nähnyt maastossa sen kaksi veljeä ja yhden siskon, isän, emän ja isänisän. Torresin kuudesta sisaruksesta kokeissa on palkittu ”Erinomaisella” neljä (joista yksi käyttövalio) ja ”Erittäin hyvä”-palkinnolla yksi. Olen myös nähnyt yhden Torresin tyttären maastossa, ja sillä kyllä maisemat vaihtuivat täpäkästi, joskin lievää koulutuksellista pillikuuroutta oli ilmassa…Torres on kaiken kaikkiaan periyttänyt tasaisen hyviä metsästysominaisuuksia ja erinomaista riistaintoa.

 

Italialaisista käyttökoetuloksista ”Erinomainen” lienee lähinnä meidän AVO1 ja ”Erittäin hyvä” meidän AVO2. Camp.rip. on käyttöjalostuspalkinto. Titteli myönnetään koiralle, kun riittävän moni sen jälkeläisistä on saavuttanut riittävät koe- ja näyttelytulokset. Lisätiedot vuosikirjoista ja ENCIn tietokannasta, joten osa tiedoista voi puuttua.

Yhdistelmän koirien valinnassa on painotettu hyvää luonnetta, perusterveyttä ja metsästysominaisuuksia (etenkin metsästyshalu, linnunlöytökyky ja riistankäsittelytaito). Toivon pennuista perusterveitä, hyväluonteisia metsästyskoiria, joiden ominaisuudet olisivat tasaisen käyttökelpoiset kaikilla seisovalta lintukoiralta vaadittavilla osa-alueilla. Peräkärryä näyttelypalkintojen kotiin kuljettamiseksi ei edelleenkään tarvitse kenenkään hankkia. Viiden polven mukaan laskettuna yhdistelmän sukusiitosasteeksi tulee 4,8.

Vain metsästäjille.